61

(3 replies, posted in Westland New Post)

Ook Christian Pattijn zou bij Scientology in de VS beland zijn. Worden de twee hier door elkaar gehaald? Het is opvallend hoe weinig er over beide mannen geweten is.

62

(34 replies, posted in Nieuws)

Ik weet niet of er veel mensen de reeks "Godvergeten" volgen op Canvas, over seksueel misbruik binnen de Kerk en dus ook Operatie Kelk. Het is echt hallucinant wat daar allemaal in aan bod komt. Hoe wijdverspreid het misbruik was, hoe een cultuur van omertà en 'iedereen kon iedereen chanteren' een explosieve cocktail vormde, hoe makkelijk men alles in de doofpot stopte, hoe dit tientallen jaren heeft kunnen plaatsvinden, hoe daders zich van geen kwaad bewust lijken... De reeks brengt niet per se veel nieuwe onthullingen, maar het blijft hartverscheurend om al die verhalen samengebracht te zien worden.

De zaak-Dutroux heeft denk ik te veel het beeld gecreëerd dat misbruikers rare, vieze, marginale mannetjes zijn die op louche campings of in achtergestelde buurten wonen, terwijl iedereen een misbruiker kan zijn, van meneer pastoor tot meneer de minister. Ik vraag me af, nu we weten wat er zich wereldwijd en decennialang allemaal in de Kerk heeft afgespeeld en na de opkomst van bewegingen zoals MeToo, hoe we vandaag naar de X-getuigen zouden kijken en de verhalen over Roze Balletten. Het zou interessant zijn om met de kennis van vandaag nog eens terug te blikken op die zaken.

63

(118 replies, posted in 1983)

Valicia Benelux, het Brussels dekmantelbedrijf waar François Raes in de jaren 70 op stootte in zijn onderzoek naar de French Connection, had als een van de officiële vennoten een technicus van Sabena. Het gaat wel niet om Paul L., maar om iemand met de initialen M.D., als we het Franstalig forum mogen geloven. Verder werkte er ook een Franse pooier, die gebruikte maakte van een auto en een gemeubelde flat van het bedrijf.

Verder nog dit: zowel Bouhouche als Beijer had verschillende familieleden die op de luchthaven van Zaventem werkte, meen ik ooit eens gelezen te hebben in een van de boeken van Geens.

64

(60 replies, posted in 1982)

Ik kan me vergissen, maar volgens mij kwam het volgende element nog niet aan bod op het forum: blijkbaar probeerden de daders voor het carjacken van de Austin Allegro eerst een Ford Granada te stelen in dezelfde parkeergarage.

Een plan B leek de bende niet te hebben. De manier waarop ze een eerste overvalwagen stal, een Volkswagen Santana, spreekt boekdelen. Eerst probeerden bendeleden in Brussel een Ford Granada te jatten. Toen die blokkeerde, bedreigden ze de chauffeur van een Austin die net niet uit elkaar viel, en daarmee raakten ze niet uit de parkeerplaats zonder de instructies van de eigenaar. Met die versleten wagen zijn ze naar een garage in de buurt van Halle gereden om daar dan de Santana te stelen.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

En vrij vertaald uit het Frans:

In deze parking aan de Italiëlaan probeerden ze een Ford Granada te stelen. In een tijd waarin antidiefstalapparatuur nog tamelijk rudimentair was, was aan de haal gaan met een auto bijna te gemakkelijk. Destijds werden er in België 35.000 per jaar gestolen. Verrassend genoeg slagen ze daar niet in. De besturing van de Ford Granada lijkt zich tegen hen te hebben verzet. Maar ondertussen arriveert er een Austin Allegro, waarvan de chauffeur in de rij komt parkeren. In 1982 was de Austin Allegro een compleet verouderde low-end auto. British Leyland zal dat jaar ook stoppen met de productie ervan. In een tijd waarin gangsters alleen maar Duitse merken willen, interesseert een verouderde Austin hen. De chauffeur wordt bedreigd met een pistool. De auteurs, met handschoenen, opereren met onbedekt gezicht. Misleid door de uitstraling van nummer 1 als een brave huisvader, denkt de eigenaar van de Austin dat het een grap is. Maar het is alleen geen grap. Hij beseft dit heel snel als nummer 2 tussenbeide komt en hem dwingt opzij te gaan en op zijn buik te gaan liggen. De eigenaar gehoorzaamt, gaat drie meter bij zijn auto vandaan. "Zo kalm nummer 1 was", zei hij later, "zo nerveus was nummer 2, hij was agressief, leek buiten adem en angstaanjagend." Ook raar. Nummer 1, die achter het stuur zit, heeft moeite met achteruit manoeuvreren. Ze hebben moeite met het stelen van een Ford Granada, ze hebben ook moeite met het in achteruit zetten van een eenvoudige auto.

Bron: La Dernière Heure | 9 mei 2023

Dit geknoei doet sterk denken aan de diefstal van de Mazda 626, die bij de aanslag op Herman Vernaillen gebruikt werd. Ook daar kende de autodief problemen bij het vertrekken:

De juwelier ziet dat, en bevestigt dat. Hij ziet hoe er opeens iemand rond de Mazda loopt, erin duikt en hem probeert te starten, vertelt hij de speurders. De wagen valt twee keer stil, het gaat om een automaat.

Bron: Het complot van de stilte | Hilde Geens

65

(917 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Alainke wrote:

Doet me een beetje denken aan de discussie tussen Beijer, Patrice de Bruyne en Patrick Henderickx over dat wapen dat teruggevonden zou geweest zijn in het handschoenkastje van de wagen gebruikt bij de overval van Patrick Henderickx en Bruno Vandeuren. Steeds meer wijst erop dat ze net zoals ze Bouhouche wouden vrij krijgen via een vervalst invrijheidstellingsattest ook Bruno Vandeuren op deze manier uit de gevangenis gekregen om zo te kunnen vermoorden. En steeds meer wijst erop dat onze laatste leugenaar daar de hand in had.

Toeval of niet, maar in 1992 paste de Nederlandse drugsorganisatie waar de Hasseltse XTC-dokter Danny Leclère (*) deel van uitmaakte dezelfde tactiek toe om Leclères zakenpartner Ton van Dalen uit de Bijlmerbajes te bevrijden:

Leclère was niet de enige van de bende die de benen nam. Ton van Dalen ontsnapte een maand later, in juni 1992, uit de toen nog zo moderne Bijlmerbajes, die inmiddels is gesloopt om plaats te maken voor woningen. (...) Volgens Jie was de bevrijdingsoperatie van Ton van Dalen uitgevoerd door Kok en Femer. 'Die deden zich voor als rechercheur. Ze haalden hem op met een auto met een nagemaakt kenteken van een soortgelijke auto die bij de recherche op dat moment in gebruik was. Van tevoren hadden ze bij een seksshop in Antwerpen handboeien gekocht.'

Bij aankomst in de Bijlmerbajes hadden Kok en Femer hun 'dienstwapen' ingeleverd bij de portier, vertelde Jie aan de BVD. 'Ze toonden een heus lichtingsbriefje dat ze hadden bemachtigd via een ex-rechercheur die het had gekregen van een collega die nog wel in dienst was.'

Bron: Dokter XTC | Marian Husken

(*) Leclère zou achter de mislukte hasjlevering uit juli 1989 gezeten hebben die volgens twee politiebronnen van Hilde Geens de aanleiding vormde voor de liquidatie van Ali Suleiman Ahmad door Bouhouche en Beijer.

66

(10 replies, posted in 1980-1989)

patrick111 wrote:

Bars krijgen een Zoller-Malicieux op hun lijn. Een van die bars is Club 52 aan de hoek van de Louizalaan, een ijkpunt van de Brusselse onderwereld. 'Zo ontdekten we dat er vanuit de gevangenis van Vorst, waar de drie BIC-verdachten zaten, telefoons vertrokken naar Club 52, en de nacht van de aanslag ook vanuit de club naar het ziekenhuis in Aalst, waar de Vernaillens verzorgd werden,' vertelt Van Reybroeck. Maar het proces-verbaal van over die telefoonketting raakt zoek. Club 52 wordt uitgebaat door een trendy kapper van de Louizalaan, een informant van Goffinon.

Bron: Het complot van de stilte | Hilde Geens

En toen begon [Godfroid] een uitzuiptent aan het Stefanie-plein in Brussel, de Club 52. Het was een mooie prive-club op de eerste verdieping op de hoek van het plein, boven een opticien. Freddo had die zaak overgenomen van een kapper, Lariel, een homo die een groot kapsalon had aan de Louizalaan. Lariel had er een echte seksclub van gemaakt, met orgieën, alles erop en eraan. Tot de politie binnenviel en de boel verzegelde. Toen nam Godfroid de zaak over. Peetvader Ramadan Dodack kwam Freddo meteen vragen of hij zijn meisjes in de 52 mocht plaatsen, maar ik geloof dat Freddo daar niet op in is gegaan. Ik werd aangeworven als barman. Freddo noemde me zijn 'zaaldirecteur'.

Bron: Popolino, memoires van een ex-gangster | Léopold Van Esbroeck

In de nota's van Walter De Bock over Eurosystem en de Roze Balletten komt deze kapper ook aan bod en heet hij Georges Larielle. De Bock schrijft dat Yves Zimmer eind 1984 door een informant met de codenaam "Mao" werd ingelicht dat deze kapper zijn kapsalon aan de Louizalaan diende als een dekmantel voor de Roze Balletten. Daarnaast duidt de informant ook een villa in Tervuren aan als locatie voor 'fuiven'. In het daaropvolgend onderzoek van Zimmer en co zal ook het beruchte kasteel van Faulx-les-Tombes aan het licht komen (zie deze post van Ben in het topic over Zimmer).

67

(9 replies, posted in Andere Personen)

Ik vind de naam in de Nederlandse krantenarchieven terug in een artikel over een hasjtransport uit 1972 in Italië waarbij drie Nederlanders, een Belg en enkele Libanezen betrokken waren. De 33-jarige Johan Adama in dat artikel wordt beschreven als 'in Suriname geboren'. (Bron: Tubantia, 20 maart 1972).

In het boek van François Raes over de zaak-François wordt dan weer de 'affaire Adama' vermeld; een speurder van het Nationaal Drugsbureau werd ervan beschuldigd in september 1977 in Rotterdam zo'n 870 kg cannabis te hebben getransporteerd. Gezien de locatie en naam van de affaire en Tiens' bovenstaande post vermoed ik dat dat in samenwerking zal geweest zijn met een Nederlandse trafikant die Adama heette.

Wat betreft Bruinsma, zijn naam wordt een paar keer kort vermeld in Geens' boek over de zaak-François. Zo plaatst ze hem in een rijtje informanten waar Belgische drugsspeurders destijds een beroep op deden/zaakjes mee deden:

Het parket stelt vast dat niet alleen Johan K. maar een hele serie trafikanten figureren als informanten. Een greep uit de lijst: de broers Kahn, Marcel G. van de Belgische bende van Kahn, Klaas 'De Dominee' Bruinsma, Vienne, Farcy, Touboul - haast iedereen.

Bron: Het complot van de stilte | Hilde Geens

Dat is opvallend omdat Bruinsma in de jaren 70 nog maar een twintiger was en dus nog maar net aan zijn opmars begonnen was. Hij zou in die periode ook onder een valse naam gewerkt hebben, Frans van Arkel (bijgenaamd Lange Frans). Misschien moeten we het gebruik van de mysterieuze naam 'Van Vliet' ook zo interpreteren...

68

(40 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

the end wrote:

Er is ook nog de zaak Cogel, waar er sprake is van drugs in diepvries kippen. Nu was toch wel de Belgische ambassadeur in Paraguay de grootste kippenboer van het land, en een aanhanger van Degrelle en een kennis van VDB. zie ook het topic over Erich Bunte.

Iemand hier meer info over? Ik denk de naam van de Belgische ambassadeur in Paraguay teruggevonden te hebben, maar veel info vind ik over de man niet terug. En al helemaal niet de linken die The End hier legt.

69

(268 replies, posted in 1980-1989)

Ben wrote:

Verhoor van dokter Toussaint Jean Pierre:

A habité au [huisnummer weg gehaald] rue Joubert. [» Google Maps]

Avait les frères de Christine Van Hees parmi ses patients mais pas Christine. Connaissait Christine Van Hees de vue. A des consultations dans son cabinet le lundi de 18 a 1900 heures. A cru apercevoir Christine Van Hees le soir des faits qui rappelons ils se sont passés un lundi. A vu Christine Van Hees avec un jeune homme. A été surpris car c'est la première fois qu'il la voyait avec un jeune homme.

Signalement de l'homme:

  • environ 20 ans;

  • plus petit que Christine Van Hees

  • cheveux noirs (genre Elvis Presley) remontant vers le haut et qui étaient coiffés vers l'arrière;

  • peau bronzée (aspect méditerranéen mais moins prononcé qu'un nord africain)

  • blouson de teinte noire éventuellement genre veste en cuir

Elle ne s'est pas approchée de son domicile et est restée sur le trottoir opposé à son domicile. Il était environ entre 1730 et 1800 heures. A aussi vu a deux reprises une voiture coupé avec dessin sur le capot et ce rue Joubert. Dit qu'il a vu les ou un des deux frères discuter avec le/les occupant(s) de cette voiture. A vu aussi a de nombreuses reprises un individu ayant une coiffure d'iroquois, grand et très costaud. Sans hésitation il s'agit de Clooth Serge. Il ne l'a jamais vu avec Christine Van Hees.

Bovenstaande beschrijving doet me aan de robotfoto denken. Hoog rockabilly-gehalte.

70

(504 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Bedankt voor de reactie, Tiens!

Beijer laat in zijn boek trouwens ook uitschijnen dat het afluisterincident niet het hele verhaal is, maar hij heeft het over Bouhouche zijn banden met extreemrechts als ware reden voor diens sanctie, niet over illegale wapenhandel. Maar met Beijer weet je nooit natuurlijk.

Ik vind wel niet meteen terug welke illegale wapenhandel dat dan zou geweest zijn. Het is op zich niet onaannemelijk. Bouhouche was een wapenfreak, stal wapens van de rijkswacht en er was in dezelfde periode nog een rijkswachter die van illegale wapenhandel verdacht werden (zie Claude Godin). Een zaak waarvan ik het fijne ook nog niet teruggevonden heb.