21

Re: Johan Demol

Coconut, ik moet Merovinger bijtreden. Ex-rijkswachter Lhost staat volledig los wat het kantschrift inzake Demol betreft. Althans onder voorbehoud, indien er geen info is opgedoken dat verband hield met WNP om de ondervraging van Demol uit te stellen.

22

Re: Johan Demol

Merovinger wrote:

Zeker is dat Johan Demol geen twee maanden later, op 1 april 1980, het Speciaal Interventie Eskadron van de Rijkswacht vaarwel zegt. Precies op tijd zo lijkt het, want op 5 juni worden verschillende leden van het Front de la Jeunesse door de correctionele rechtbank veroordeeld. Ze krijgen drie maanden celstraf met uitstel en geldboetes wegens het overtreden van de wet uit 1934 op de vorming van privé-milities en wegens het bezitten van verweerwapens en verboden wapens.

In bijlage 4 van de Tweede Bendecommissie kan men lezen dat waarschijnlijk deze persoon voor Calmette is gaan werken:

De betrokkene is lid geweest van het SIE tot 1 april 1980, datum waarop hij het korps (...) heeft verlaten. Nadat (...) de rijkswacht had verlaten om bij (...) als (...) te werken, is het ons ingevallen dat de betrokkene lid was van het Front de la Jeunesse, een inlichting die de Sec lnfo van de BOB van Brussel destijds doorspeelde aan (...).

Op het tijdstip dat hij de rijkswacht verlaat, verklaart (...) dat hem een betrekking is aangeboden in een bedrijf dat zich nog in de oprichtingsfase bevindt. De verantwoordelijke persoon van dat bedrijf, dat zich zou gaan bezighouden met de beveiliging van prominenten, was een zekere Ferrari-Calmette, die niet alleen heel goed bevriend was met wijlen Paul Latinus (hoofd van het WNP), maar ook een actieve rol speelde in die beweging (Cf Operatie Esperanza: Bijlage 2). Bovendien was de betrokkene geen onbekende voor onze diensten; hij had immers nog oosterse-vechtsportles gegeven aan de leden van het Front de la Jeunesse.

Re: Johan Demol

Foto NN10 lijkt inderdaad sprekend op Demol maar in het rechteroor zit een oorring. Wij associëren Demol totaal niet met een type dat mogelijk een oorring zou dragen. Waarom die robotfoto met oorring? (Klein detail dat eigenlijk niet direct opvalt maar dat onze hersenen in de war brengt?)

De enige die in die omgeving een oorring droeg was Mirko Tavra. Het lijkt wel of het oor van Mirko geplakt is op het hoofd van lookalike Demol (want twee totaal verschillende oren). Wie heeft die robotfoto's eigenlijk gemaakt? Is het mogelijk dat ook die gemanipuleerd zijn? Reneke?

24

Re: Johan Demol

"Geen aanwijzing van relatie Demol - Bende"

Bendevoorzitter Tony Van Parys wou weten waarom men niet wat meer onderzoek had gedaan naar Johan Demol, de huidige geschorste politiecommissaris van Schaarbeek. Demol werkte vroeger bij het Special Interventie Escadron en stond na de diefstal van wapens in de Dyane-kazerne (1 januari 1982) samen met vijf andere gendarmen op een lijst van "personen met een verdachte levenswandel*. Alleen hij werd ongemoeid gelaten. Ruth: "Hij was alleen maar bij het Front de la Jeunesse. Er was geen enkele aanwijzing dat hij een relatie had met de Bende en dat onderzochten wij."

Bron: Gazet van Antwerpen | 7 Juni 1997

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

25

Re: Johan Demol

Hoofdcommissaris Demol ontkent verdachtmakingen

“Ik ben nooit lid geweest van het Front de la Jeunesse, laat staan activist.” Met deze uitspraak ontkende de Schaarbeekse hoofdcommissaris Johan Demol gisteren wat vorig weekend in de krant De Morgen verscheen. In dat artikel werd via een uitgelekt rapport van de rijkswacht geïnsinueerd dat Demol, als lid van de speciale anti-terreurgroep Diane, niet enkel een verdoken activist zou geweest zijn van het extreem-rechtse Front de le Jeunesse. Het artikel liet ook uitschijnen dat Johan Demol betrokken was bij de wapendiefstal uit de rijkswachtkazerne van Etterbeek in 1982.

Demol vermoedt dat alle verdachtmakingen te maken hebben met het feit dat hij ooit één jaar geabonneerd was op het tijdschrift Nouvelle Europe Magazine. “In het rapport waarvan nu sprake is wordt ik in één adem genoemd met een zekere Van Hove. Die zou samen met mij de Groep Diane verlaten hebben. Ondanks alle naspeuringen is die man mij en mijn rijkswachtbronnen onbekend. Het rapport dateert bovendien van vier jaar na mijn ontslag uit de rijkswacht en zelfs in dat rapport is er enkel sprake van geruchten en veronderstellingen.”

Commissaris Demol ziet in het uitlekken van het rapport een zet van de rijkswachtoverheid tegenover de politie. “Niemand anders dan de rijkswacht heeft toegang tot de vertrouwelijke dossiers”, weet Demol. “De rijkswacht is al niet tevreden omdat ze er niet in slaagt het werk van de gemeentelijke politie van Schaarbeek in handen te krijgen, en zeker niet als aan het hoofd van die politie een ex-rijkswachter staat.”

Het is niet de eerste tegenwind die commissaris Demol krijgt. Zijn omstreden optreden tegen de drugstrafikanten en -gebruikers en zijn harde aanpak van de prostituees zorgden al eerder voor kritiek. De filosofie van “wie de wet overtreedt, moet daar de gevolgen van dragen”, heeft het vorige jaar voor een verhoogd aantal aanhoudingen geleid en een daling van de criminaliteit van Schaarbeek. Al leidde dat weer tot wrevel van de buurgemeenten die commissaris Demol verwijten dat alle criminelen en prostituees Schaarbeek de rug toekeren en hun terrein verlegd hebben.

Maar ook de veelbesproken Telefacts-reportage heeft tot zware discussies geleid. Sinds die reportage houdt Demol zich meer op de achtergrond. Commissaris Demol overweegt nu klacht in te dienen tegen de auteurs van het artikel en via een brief het Comité P op de hoogte te stellen van de feiten.

Minister van Binnenlandse Zaken Vande Lanotte liet ondertussen weten dat hij de zaak laat uitzoeken. Tot het resultaat van dat onderzoek er is, ziet hij geen enkele reden om in te grijpen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 15 Januari 1996

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube