41

(1 replies, posted in 1980-1989)

Bejaarde voor de derde keer overvallen

Een 71-jarige man uit het Groningse Beerta is het afgelopen weekeinde bij een overval door vier mannen aan handen en voeten gebonden en met ether bedwelmd. Uit de winkel/woning van de bejaarde man werd vierhonderd gulden gestolen en een muntenverzameling met een waarde van ongeveer drieduizend gulden.

De vier overvallers, van wie verder elk spoor ontbreekt, drongen in de nacht van zaterdag op zondag de woning in Beerta binnen. De bejaarde kon pas zondagmorgen de politie waarschuwen omdat de overvallers zijn telefoon hadden doorgesneden. Volgens de rijkspolitie was het de derde keer in enkele jaren dat de bejaarde het slachtoffer werd van een overval was.

Bron: Leidsch Dagblad | 16 september 1985

Buiten de ligging en het feit dat het slachtoffer dit overleeft heeft, doet dit feit sterk denken aan de feiten in de Auberge des Chevaliers in Beersel. De ligging is misschien wat ver maar anderzijds wordt voor de feiten in Aalst melding gemaakt van mogelijke betrokkenheid van Nederlanders.

42

(54 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Ter info: Amory heeft jarenlang ook geparticipeerd aan het tueries-forum onder de namen 'signordonpedro' en 'signor' waar zijn bijdragen nog te lezen zijn.

43

(412 replies, posted in Plaatsen)

EricF wrote:

Even een paar zaken combineren: van alle 7 supermarktovervallen was de buit in Eigenbrakel verreweg het kleinst. Als bron deze site: 200.000 Bfr, de overigen waren 3 tot 6x zoveel (!). Ter referentie; Bfr 200.000 komt overeen met €5000, toenmalige waarde ongeveer het dubbele (obv 2% inflatie per jaar).

Een gedachte: wellicht vonden de daders dit te weinig en hebben ze op weg naar hun hide-out in Jezus-Eik besloten de Delhaize in Overijse, die daar 'om de hoek' lag, ook te overvallen. Als je hebt georganiseerd om die avond een overval te doen en al gedood hebt, is dat niet een grote stap.

Ik zie ook niet echt een gangster achterin de Golf met tegen de 200km/h de centen tellen, maar aan de andere kant zie je die geringe opbrengst wellicht ook wel snel aan het volume.

Bedenk eens, als je al onze voorkennis, context, pistes en aannames wegdenkt: wat is verreweg de meest aannemelijke reden om op 1dag 2 gewapende overvallen uit te voeren?

Onderstaande reactie van één van de daders in Eigenbrakel (dus tijdens de eerste overval van die avond) kan het antwoord op je vraag/stelling zijn. De buit was daar gewoon te weinig voor hen, dus hebben ze meteen een tweede supermarkt overvallen waar ze in volle colère en opgefokt zijn aangekomen, wat hun (schiet)gedrag in Overijse zou kunnen verklaren. Ik zeg niet dat het echt zo gegaan is maar het is in elk geval wel plausibel.

De gemaskerde dader moet zich tevreden stellen met muntstukken, geldbiljetten van kleine waarde en maaltijdcheques. Dat maakt de man razend. Hij schiet in kolère en schreeuwt: "Godverdomme, we zijn voor niets gekomen, we gaan in de massa schieten!"

Meer » Forum | Forum

44

(54 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Merovinger wrote:

Christian Amory over de grondplannen van de warenhuizen:

"Il s'agit d'un travail qui m'a été demandé par l'Adjudant Chef CONDE chef de la BSR de Mons afin d'obtenir des plans en reduction des magasins Colruyt, Delhaize, chaussée du Roeulx en prévision des dispositions à prendre pour assurer la protection desdits magasins. Cette demande précède d'une quinzaine de jours l'installation de tireurs sur les toits des magasins en question."

Bron: PV 21266 | 13 februari 1988 | Cel Waals Brabant | Verhoor Christian Amory

Vijftien dagen voor de plaatsing van de sluipschutters, dan moet die vraag aan Amory rond 1 november 1985 gesteld zijn vermits de sluipschutters (officieel) vanaf 15 november 1985 ingezet werden.

Billy& wrote:
bertlagaisse  wrote:

Voor het motief van de 2e golf van 1985 zit hij er misschien naast. Dat vond ik minst gemotiveerd.

Vond ik initieel ook. Maar dan vooral "van mijn melk" door het absoluut Machiavelistische en de totale onmeedogenloosheid van hun idee/Motivatie.

In het kort: de premie uitgeloofd door de warenhuizen nog veel hoger opdrijven door overvallen die met nog meer doden te veroorzaken, deze overvallen "modelerend" op wat de Media beschreef als "de Bende van Nijvel". Daarbij zouden ze zelf pistes en verbanden leggen naar bepaalde misdadigers, over wie ze natuurlijk genoeg informatie hadden en velen waarschijnlijk zelf kenden. Dit zou hen dan later toelaten zelf met "de gouden tip" af te komen die tot arrestatie (en veroordeling) zou leiden, en zo de uitgeloofde premie binnen te rijven.

Ik heb eigenlijk geen woorden voor het smerige van zo'n strategie, maar hoe meer ik erover nadenk (en lees over de verschillende hoofdfiguren ...) hoe meer het erg plausibel lijkt.

Dat is een piste waaraan ikzelf en een aantal forumleden (K onder andere) al aan gedacht hebben. Aalst zou dan gezien kunnen worden als een compleet mislukte hinderlaag voor De Staerke. Het lokken van gewapende criminelen naar de parking om er die criminelen dan ook om te leggen om alzo de schuld in hun schoenen te schuiven. Misschien was dat één van de redenen waarom er op elke auto door de ramen werd geschoten.

Stel nu dat Bouhouche het plan had om in 1985 de bende De Staerke te laten opdraaien voor alle bendefeiten (want met de Borains was het in 1983 toch ook quasi gelukt) om de premie van Delhaize te kunnen opstrijken. Waarom per se De Staerke? Wel omdat De Staerke al verdacht werd voor de moord op Van Camp. Die verdenking van De Staerke werd in 1983 in de pers beschreven. Een ideale zondebok dus (zie ook de uitspraak van De Staerke: "Ze hebben mij gekozen op basis van mijn dossier").

Op één of andere manier stuurt hij De Staerke naar Aalst naar een ingesloten parking. Misschien hadden Bouhouche en De Staerke daar wel een afspraak om iets te bespreken of had De Staerke de opdracht gekregen om de winkel te gaan verkennen of mee te overvallen en werd hem een stukje van de buit beloofd. Zie ook de boodschap via radio Mi-Amigo. De Staerke is echter te vroeg gegaan, nl. in de namiddag i.p.v. op het afgesproken moment. Op het moment van de afspraak staan Bouhouche en zijn kompanen klaar om toe te slaan en wachten ze er op de aankomst van De Staerke met zijn kompanen. Aangezien Bouhouche niet weet met welke wagen De Staerke zou aankomen wordt er op elke aankomende of wegrijdende wagen door de ruiten geschoten. De bedoeling was immers om er De Staerke ter plaatse te doden. Het plan is echter compleet mislukt omdat De Staerke niet is komen opdagen of gaan lopen is. Doordat het plan mislukt is, zaten Bouhouche en co met een groot probleem. Dat zou dan ook meteen de reden zijn waarom het na Aalst gestopt is. Eén van de eerste zaken die Bouhouche en co doen, is ervoor zorgen dat ze voor Aalst een alibi hebben (via hun vriend Otten). Ook zorgen ze voor de nodige verwarring over hun voorafgaandelijke observaties van de Delhaize van Aalst. Beijer gaat dus opnieuw naar de Delhaize en gaat er weer foto's nemen. Hij gaat ook foto's nemen van de Mercedes-garage van zijn cliënte en zorgt ervoor dat hij daar gezien wordt (zie Forum) om aan de speurders dus te kunnen aantonen dat dit allemaal na de overval van Aalst is gebeurd en hij dus niets met de overval kan te maken hebben.

Mendez voelt na Aalst nattigheid en wordt loslippig. Die moest dus snel het zwijgen opgelegd worden. Bouhouche wordt na de moord op Mendez aangehouden en in de cel gestoken (daarbij zou hij iets in de aard gezegd hebben van "Le Brabant-Wallon, c'est fini"). In maart 1986 wordt De Staerke aangehouden. Prima voor Bouhouche alleen zit hij zelf in de cel en kan hij niets doen om de schuld in de schoenen van De Staerke te steken. Het probleem is dat er geen rechtstreekse bewijzen tegen De Staerke zijn en de bende Bouhouche ergens nog steeds in het bezit zijn van de 'warme wapens'. In het najaar 1986 stelt Beijer vast dat de Delta-cel duikwerken voert in het kanaal Brussel-Charleroi in het kader van het onderzoek tegen de Bende De Saterke. Beijer ziet een kans om van de warme wapens vanaf te geraken en de zaak nog meer richting De Staerke te duwen. Beijer manipuleert zijn ex-collega Achten om ervoor te zorgen dat de Delta-cel gaat duiken in Ronquières. Dat plan lukt wel en de zakken worden er gevonden. Wat echter niet lukt is om De Staerke terecht te laten stellen voor de bendefeiten. Beijer zet ook Bouhouche onder druk met het pistool in de Bolognaise-saus. Beijer wil nl. zelf niet meegesleurd worden in de mogelijke val van Bouhouche.

Bovenstaande is slechts een denkpiste natuurlijk maar het kan veel zaken verklaren. Echter blijft er een groot probleem: stel dat het effectief zo gegaan is, hoe bewijs je dit juridisch? Volgens mij kan dit nooit bewezen worden. Een deel van de bendewapens hebben ze van de hand gedaan in Ronquières. De andere wapens (riot gun, Ingram, ...) werden mogelijks voorgoed vernietigd of ergens gestort. Als er nergens meer een materieel bewijs gevonden wordt dan zal, buiten DNA, de zaak niet meer opgelost geraken. Zelfs al zou vandaag een kompaan van Bouhouche als spijtoptant naar Justitie stappen met bezwarende verklaringen dan nog is het onzeker of er een rechtszaak komt. Op basis van de bezwarende verklaringen van de spijtoptant zullen dan mogelijks andere kompanen (her)ondervraagd worden of een huiszoeking krijgen. Maar als daar niets gevonden wordt dan is de kans zeer groot dat de piste en onderzoek daar stopt. Dan is het enkel woord tegen woord.

46

(109 replies, posted in 1983)

Django68 wrote:

Ik denk niet dat het boek nieuwe elementen aandraag tegen Bouhouche. Een van de schutters die de agenten onder vuur nam in Eigenbrakel was een man met voorhoofdskaalheid en een baard. Een rijkswachter uit de omgeving van Bouhouche zou aan die beschrijving beantwoorden. Hij had speciaal toestemming gekregen om een baard te laten groeien. Hij werd formeel herkend.

De rijkswachter uit de entourage van Bouhouche die toestemming had gekregen voor het dragen van een baard was Christian Amory » Forum De pv's met verklaringen van Amory en zijn vrouw hierover, zijn terug te vinden in het dossier Mendez.

47

(154 replies, posted in Hypotheses)

Kees BK wrote:

Wat zou het omzetverlies geweest zijn van Delhaize die periode ? Dat zou ik wel eens willen weten. (Vermeulen's-piste Racketering)

Wel Kees BK, als de cijfers juist zijn, was er helemaal geen omzetverlies, integendeel zelfs. Zie » Forum

Er zal tijdelijk minder volk naar de Delhaize geweest zijn op een vrijdag- of zaterdagavond, maar de mensen gingen gewoon op een andere dag in de week winkelen of gingen tijdelijk (voor een paar dagen of weken) naar een andere supermarkt. Na een tijdje gingen deze klanten echter opnieuw op vrijdag- of zaterdagavond naar de Delhaize. Zie bijvoorbeeld recent de luchthaven van Zaventem of de metro in Brussel. Ondanks de zware en smerige bomaanslag loopt de luchthaven weer vol met mensen die op reis vertrekken of aankomen. Het effect van zo'n aanslag ebt zeer snel weg, behalve bij de slachtoffers en nabestaanden die daar heel hun leven de fysische en psychische gevolgen van dragen.

48

(156 replies, posted in 1980-1989)

Bij de feiten in Zaventem en de verdwijning van Zwarts werd ook een automatisch pistool FN 9 mm nr. 478580 en zes 9 mm kogels buitgemaakt. Vermoedelijk gaat het om het wapen van Zwarts.

49

(109 replies, posted in 1983)

the end wrote:
Merovinger wrote:

Er zaten zelfs drie agenten in de beschoten Golf: inspecteur Ruys als chauffeur, hoofdbrigadier (of is de juiste term opperwachtmeester?) Bernier en agent Lemal.

Dit qoute je zomaar Mero, het stuk komt uit volgende bewering van Kees:

Kees BK wrote:

Als ze het goed hadden willen doen vanuit militair of interventie-politioneel standpunt, hadden ze er voor moeten zorgen dat het politievoertuig tot stilstand kwam voor hun dispositief en er niet door kon. Dan waren de 2 politie-agenten gegarandeerd dood geweest.

Ik quote dat niet zomaar the end. Natuurlijk weet ik uit welke quote van Kees BK dat komt maar dat doet niet terzake. Ik wijs gewoon op het feit dat er drie agenten in de auto zaten en geen twee zoals Kees BK foutief gedacht en geschreven had. Ik verbeter de 'verkeerde' info. Dat is alles.

50

(216 replies, posted in Onderzoeksdaden)

HIPA wrote:

Gebroeders Poilvache afkomstig uit Noord-Frankrijk. Deze waren in de loods toen politie inval deed. Auto van de bende met nog een andere GTI en Renault turbo’s stonden er gewoon in. Alles werd juist voor de reconstructie in 1987 afgeblazen en het onderzoek verdween naar Charleroi! Dit liet heel wat gefrustreerde speurders achter. Philippe De Staerke woonde 100 m verder in een caravan.

Verhuurder van de loods kende Bouhouche natuurlijk, hij kwam bijna wekelijks. Ze leefden in angst voor hem omdat hij hun bedreigde. Zijn vrouw ging hier zowaar onderdoor, maar wisten als ze iets zouden zeggen dat ze eraan waren. Ook zag hij verschillende politie mannen en politiekers van Overijse in de loods; soms wel vergadering met 30 man. Ik wist dat wij in een heel gevaarlijk zaak gerold waren door deze loods te verhuren, huurcontract stond op naam van Mouselaerd.

Dan zou het om onderstaande loods gaan » Forum