41

(3 replies, posted in Andere Personen)

Ben wrote:

Als je op dit forum zoekt op "Kernstraat" kom je twee interessante zaken tegen. Een zekeren Norbert Munten werd in een café in de Kernstraat neergestoken. Was dit het café van Guy Debackere?

In het topic over Albert Farcy is er sprake van een café in de Kernstraat dat eigendom zou geweest zijn van Léon De Staerke. Was dit dit café?

In het Frans heet deze straat Rue du Pépin. In het topic over Julien De Staerke schreef ik al eens dat diens café, de Troika, daar ook gesitueerd was.

42

(532 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

In januari 1988 zit Bouhouche al een tijdje in de gevangenis en wordt bij zijn vrouw het befaamde wapen in de spaghettisaus gevonden, waarvan men aanvankelijk dacht dat het om een bende-wapen ging. De vrouw van Bouhouche wordt nadien gearresteerd, net als Christian Amory en René Chang. Robert Beijer, die volgens onderzoeksrechter Jean-Claude Lacroix zelf getipt heeft waar het wapen kon gevonden worden (zie verslag Bendecommissie II), heeft in die dagen handig andere oorden opgezocht. Hij bevindt zich op het moment van de wapenvondst en de daaropvolgende arrestaties in Spanje, naar eigen zeggen om zijn zieke moeder bij te staan. Dit schreef de pers daar destijds over:

(...) Tegen Robert Beijer werd een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Officieel bevindt hij zich aan het ziekbed van zijn moeder in Spanje. Speurders sluiten evenwel niet uit dat privé-detective Robert Beijer is ondergedoken in een van de villa's in Spanje die eigendom zijn van een rijke Belg, van wie de naam jaren geleden opdook in het Belgische luik van het SAC-dossier, de Service d'Action Civique. (...)

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 januari 1988

Iemand een idee wie er met die rijke Belg in Spanje bedoeld wordt? En gaat 'het SAC-dossier' over de link tussen de SAC en de French Connection die François Raes in de jaren 70 blootlegde of bedoelt men hier een andere zaak?

43

(77 replies, posted in Bewijsstukken)

C.P. wrote:

Uit het aanklacht Proces Haemers, een andere Ingram?

Verder in datzelfde document staat "INGRAM n° 2.2000484". Dat is dus de Ingram van Lacroix (en broer) die bij Pascal G. werd in beslag genomen in het onderzoek naar de bende Haemers. Deze Ingram werd dus niet teruggevonden in garagebox Apollon van de bende Haemers (zoals te lezen staat in Loden jaren van Paul Ponsaers).

44

(42 replies, posted in 1980-1989)

Ben wrote:

Zo vindt de rijkswacht tijdens een huiszoeking bij een heler in februari 1987 in Erpe Mere een UZI-mitrailleur uit de verzameling van Mendez. De heler bleek het wapen van Mendez te hebben ontvangen van graaf Jules Montel, een beroepsgokker, kleine crimineel en tipgever van verschillende politiediensten.

De Nieuwe Snaar wrote:

Nota's Willy Acke (Delta 09.02.1990 - pag. 32):

Guy De Geer (naam correct?) heeft verkeersongeval in Vlaanderen met auto van Leon De Staerke. Mogelijk is De Geer uitbater van café/bar (?), eigendom van (?) Rachid Elrahmani (naam correct?); deze laatste zou vriend zijn van Tosca (= Basri Bajrami => bende Haemers) en bij hem werd een wapen gevonden van SIE en gekregen via Jules Montel.

dhrlanden wrote:
  • Januari 1987: getuigen zien hoe een Noord-Afrikaan aan de Schaarbeekse Poort te Brussel een zak onder een bestelwagen legt. In de zak zit een bij Mendez gestolen UZI; de Noord-Afrikaan verklaart dat hij het wapen in bewaring heeft gekregen van een vriend van Montel.

  • 1-6-1987: het aanhoudingsmandaat van de 49-jarige Siciliaan P.L. uit Brussel wordt door de raadkamer van Nijvel met 1 maand verlengd. Bij P.L. werd een revolver Taurus + een wapen dat afkomstig zou kunnen zijn van de diefstal bij Mendez aangetroffen. P.L. was bevriend met Montel (zaten beiden in het gokwereldje).

Het is wel heel verwarrend allemaal. Dus mogelijk zijn er twee wapens die door Bouhouche gestolen werden via Montel gepasseerd. Maar om welke wapens gaat het? Telkens wapens die in mei 1985 bij Mendez gestolen werden of een wapen uit de collectie van Mendez én een wapen dat in 1981 bij het SIE gestolen werd (maar dan vermoedelijk geen H&K, want daar zouden we waarschijnlijk wel meer info over geweten hebben)? En wie is dan precies 'de heler uit Erpe Mere'? Want de ene verdachte is blijkbaar een Noord-Afrikaan uit Brussel en de andere een Siciliaan uit Brussel.

In 1987 werd Montel in een kantschrift van onderzoeksrechter Schlicker aangeduid als degene «bij wie men twee wapens heeft gevonden, waarvan er één bij Mendez was gestolen.» (zie N, 41/4, KS 6-3-1987, OR Schlicker aan BOB Nijvel).

Bron: Verslag Tweede Bendecommissie (bijlage 3)

Hier lijkt het dan weer dat er bij Montel zelf ook nog eens twee wapens werden gevonden, waarvan één wapen dat bij Mendez gestolen werd. Dat zou de teller dan op drie wapens brengen. (Het kan ook dat hier de twee wapens van de Siciliaan die Montel kende bedoeld worden, maar dat dat - zoals wel vaker - onduidelijk geformuleerd wordt.)

Opvallend ook dat al die wapens begin 1987 boven water komen, net wanneer Schlicker zijn synthesenota schrijft en zegt dat er bij Montel (die dan al twee jaar dood is) ook wapens gevonden werden. Dat versterkt het idee dat Schlicker niet naar Montel zelf verwees, maar eerder naar één van zijn kennissen (en dan vermoedelijk de Siciliaan, aangezien er ook daar sprake is van 'twee wapens, waarvan één dat bij Mendez gestolen werd').

Meer info/details hierover zijn altijd welkom.

45

(28 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Nog vergeten toe te voegen: (*) Waarschijnlijk gaat het hier om Paul Vanden Boeyntants en Philippe Moureaux.

46

(28 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Vluchttunnel ontdekt bij Zenne in Brussel

In opdracht van de BOB van Waver, die het moeilijke onderzoek verricht in de zaak-Mendez, pompte de Brusselse brandweer een put van circa 3,5 meter lang, 1 meter breed en 1 meter diep, leeg in een verlaten werkplaats aan de Washuisstraat 16 in Brussel.

Ongeveer vier kubieke meter water werd weggepompt. De BOB van Waver had vernomen dat die put bij de Zenne achteraf verder moest worden uitgegraven om te dienen als vluchtroute via de riolering. In Waver was het onderzoeksteam gisteren evenwel formeel: de put werd nooit gebruikt.

Een der gearresteerden in de zaak-Mendez blijkt deel uitgemaakt te hebben van een nog niet ontmaskerde organisatie die diefstallen, overvallen, afpersing en chantage pleegde. Ook twee gewezen ministers werden terloops verhoord.(*) Het onderzoek in de zaak-Mendez, de FN-ingenieur die vermoord werd, dwaalt steeds meer af van de kern. De politiemensen blijven er niettemin bij dat er raakpunten bestaan tussen de moord op Mendez en een moordcommando van de Bende van Nijvel.

De vier gearresteerden, onder wie een actieve rijkswachter en twee ex-BOB'ers, worden geregeld met elkaar geconfronteerd. Wellicht volgde daaruit de ondervraging van twee gewezen ministers en het ontdekken van de put, die in een later stadium een vluchttunnel moest worden.

Dat Bouhouche, Amory en Beijer die geruime tijd lief en leed hebben gedeeld bij de Brusselse Bewakings- en opsporingsbrigades, elkaar niet aan de galg zullen praten ligt in de lijn van de verwachtingen. Daarnaast kennen ze het klappen van de zweep en geven ze slechts inlichtingen die van niet zoveel waarde meer zijn om de ware toedracht van de moord op Juan Mendez (wapensmokkel?) te achterhalen.

Inmiddels twijfelt niemand er nog aan dat Bouhouche en zijn vrienden geheimzinnige opdrachtgevers hadden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 13 februari 1988

47

(4 replies, posted in Andere Personen)

Volgens een juridisch document dat terug te vinden is via de online bib van de K.U. Leuven was hij een Brusselse garagist, en van 1977 tot 1979 eigenaar van Auto DES (voorheen was hij eigenaar van Nouveau garage de la Basilique), met als vestigingsadres Jean Dubrucqlaan 210, Molenbeek. Het gaat in het document om het faillissement van zijn zaak, en hoe hij ervan beschuldigd wordt gesjoemeld te hebben met de fondsen van zijn zaak om onder meer persoonlijke schulden af te lossen en koffie te importeren.

Bron » bib.kuleuven.be

Op de website Dato Capital vond ik terug dat er in april 1985 een Serge Desmoort een bedrijf had in het belastingparadijs Panama.

Bron » en.datocapital.com.pa

48

(34 replies, posted in Bewijsstukken)

Jean-Claude Lacroix: "(...) In een eerste stadium heeft expert Dery de link gelegd tussen dit wapen en twee 9 mm kogels die waren teruggevonden, één in de Santana, als ik het me goed herinner, en de andere in het bos van La Houssière. De opdracht werd toen toevertrouwd aan een College van deskundigen samengesteld uit de heer Celens van de Koninklijke militaire school en Kolonel Demanet. Uiteindelijk bestond er geen zekerheid meer over dat dit wapen was gebruikt bij de feiten van de Bende van Nijvel. (...)"

Bron: Bendecommissie II (bijlage 6 & 7)

Als je dit naast het artikel van de Gazet van Antwerpen legt, dan lijkt het dus alsof Dery (in zijn eentje? ingefluisterd door hogerhand?) op 17 januari een eerste, voorbarige link legt tussen het bij Bouhouche teruggevonden bolognaise-wapen en de bende van Nijvel. Die link wordt niet op papier gezet en enkel telefonisch gedeeld met de gerechtelijke autoriteiten (zie artikel hierboven).

Schlicker bevestigt dat ook tijdens het proces van de Borains waar hij roept dat hij een wapenlink gevonden heeft tussen de zaak-Bouhouche/Mendez en de bende van Nijvel. Hij zegt daar letterlijk dat hij geen schriftelijk verslag heeft van de link, maar dat de link hem mondeling werd meegedeeld door de deskundigen. (Bron: Gazet van Antwerpen, 22 januari 1988)

In de dagen daarna hebben dan vermoedelijk Celens en Demanet zich over het wapen gebogen, en zij kwamen tot een heel andere conclusie. Die wel op papier werd gezet; op 27 januari dienen ze dat verslag in (zie opnieuw artikel hierboven).

In de tussentijd zijn Schlicker en Goffinon al vol met de eerste, voorbarige, mondelinge conclusie van Dery aan de haal gegaan. Op 21 januari leggen ze een bom onder het proces van de Borains, waar ze roepen dat ze een wapenlink hebben tussen zaak-Bouhouche/Mendez en de bende van Nijvel (en dat er ook wagen/nummerplaat-overeenkomsten zijn tussen de bende van Bouhouche en de bende van Nijvel). Cocu en co zien het graag gebeuren.

Jean-Pierre Doraene van de GP van Nijvel gebruikte de eerste, voorbarige conclusie over het wapen in dezelfde periode dan weer om Bouhouche aan het praten te krijgen, met succes.

Doraene: "Bovendien had deskundige Claude Dery uit een eerste expertise opgemaakt dat het wapen, het beruchte bolognaisepistool, gediend had bij een van de bendeovervallen. Ik werd op 15 januari naar de gevangenis gestuurd om dat aan Bouhouche te zeggen en hem te verhoren. Ik probeerde Bouhouche toen al twee jaar te ondervragen. Die dag is hij ingestort. Ik heb genoteerd wat hij toen zei: 'Quel coup fourré m'a joué Beijer.'"

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

Doraene situeert dat dus op 15 januari, twee dagen vóór er volgens de krant een wapenlink gelegd werd. Dat kan dus niet kloppen. Ofwel vergist er hier iemand zich, ofwel is men bij Nijvel al beginnen roepen dat er een wapenlink was nog voor het wapen onderzocht was.

Er is nog wel meer dat niet lijkt te kloppen in het verhaal van Doraene in Beetgenomen, want hij beweert ook dat Bouhouche, ten gevolge van de wapenlink die ze hebben gevonden, begint te praten en onder meer de garagebox aan de Vlaamsesteenweg opgeeft, terwijl in Loden jaren van Ponsaers te lezen staat dat die box al eind 1987 gevonden werd, op aangeven van Amory. (Tenzij het hier over twee verschillende boxen gaat, maar ik vermoed persoonlijk van niet.)

En dan op 27 januari, met het finale verslag van Demanet en Celens, stort het kaartenhuisje in. Schlicker zal niet veel later voor lange tijd ziek worden en speelt de zaak-Mendez kwijt aan de Brusselse onderzoeksrechter Luc Hennart. De Borains worden uiteindelijk vrijgesproken. Bouhouche klapt weer dicht.

49

(34 replies, posted in Bewijsstukken)

Wapen Bouhouche niet van de Bende

Het is nu definitief. Het wapen dat in de diepvriezer van Anne Bouhouche in Jette werd gevonden is niet het wapen waarmee de Bende van Nijvel enkele bloedige overvallen pleegde.

In het verslag staat ook duidelijk dat de eerste resultaten van de expertise, die de opschorting van het assisenproces in Bergen hebben veroorzaakt, op een vergissing berustten.

Intussen heeft de procureur-generaal van Bergen vrijdag een brief gericht aan minister van Justitie Gol. Daarin staat o.m. dat de deskundigen Celens, Demanet en Dery, die op 17 januari door de onderzoeksrechter van Charleroi opgeroepen werden om uit te maken of de 9 mm-huls die werd aangetroffen in het bos van Houssière kon zijn afgevuurd door het pistool dat is aangetroffen bij mw. Bouhouche, hun verslag op 27 januari (woensdag dus) hebben ingediend.

"De deskundigen menen dat zij, rekening houdend met alle gegevens van de gestelde identificatieproblemen, de conclusie niet konden aanhouden waar zij op 17 januari omstreeks 20.30 u. waren toe gekomen en die zij telefonisch hadden meegedeeld aan de gerechtelijke autoriteiten. Volgens deze conclusie werd algemeen aangenomen dat met het pistool dat bij mw. Bouhouche werd aangetroffen de huls was afgevuurd die in het bos van Houssière werd gevonden", zo staat in de brief, die als volgt besluit: "De deskundigen hebben echter op basis van het expertiseverslag gemeend te moeten vaststellen dat het desbetreffende wapen, ten minste in de staat waarin het is teruggevonden, de huls die in het bos van Houssière is gevonden, niet heeft afgevuurd."

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 januari 1988

50

(138 replies, posted in Onderzoeksdaden)

coconut wrote:

Onderzoekers als A., V., A., R., V., F. (Namen bekend bij de auteur en Mevrouw Callebaut), waren onderzoekers met een alles behalve cleane achtergrond. Allemaal hadden zij ongehinderd toegang tot de dossiers. Tot de daders. Jaren lang. Zij hebben collega’s die wel diepgaand onderzoek wilden doen op verkeerde pistes gezet, geïntimideerd en ronduit tegengewerkt. Buiten gewerkt. (Voorbeeld: wijlen Roger Romelart). Ook hier zijn helaas veel meer voorbeelden beschikbaar.

Ik denk dat ik weet wie hier met F. bedoeld wordt. Iemand die het misdaadmilieu van de jaren 70 (en dus ook enkele Bende-verdachten) zeer goed kende, wees me jaren geleden ook in de richting van deze F. Ik had toen nog geen idee wie deze persoon was. Sindsdien zijn er wel al wat verdachte linken en verhalen naar boven gekomen. Het citaat hierboven verbaast me dus niet.