51

(37 replies, posted in Bewijsstukken)

Wapen Bouhouche niet van de Bende

Het is nu definitief. Het wapen dat in de diepvriezer van Anne Bouhouche in Jette werd gevonden is niet het wapen waarmee de Bende van Nijvel enkele bloedige overvallen pleegde.

In het verslag staat ook duidelijk dat de eerste resultaten van de expertise, die de opschorting van het assisenproces in Bergen hebben veroorzaakt, op een vergissing berustten.

Intussen heeft de procureur-generaal van Bergen vrijdag een brief gericht aan minister van Justitie Gol. Daarin staat o.m. dat de deskundigen Celens, Demanet en Dery, die op 17 januari door de onderzoeksrechter van Charleroi opgeroepen werden om uit te maken of de 9 mm-huls die werd aangetroffen in het bos van Houssière kon zijn afgevuurd door het pistool dat is aangetroffen bij mw. Bouhouche, hun verslag op 27 januari (woensdag dus) hebben ingediend.

"De deskundigen menen dat zij, rekening houdend met alle gegevens van de gestelde identificatieproblemen, de conclusie niet konden aanhouden waar zij op 17 januari omstreeks 20.30 u. waren toe gekomen en die zij telefonisch hadden meegedeeld aan de gerechtelijke autoriteiten. Volgens deze conclusie werd algemeen aangenomen dat met het pistool dat bij mw. Bouhouche werd aangetroffen de huls was afgevuurd die in het bos van Houssière werd gevonden", zo staat in de brief, die als volgt besluit: "De deskundigen hebben echter op basis van het expertiseverslag gemeend te moeten vaststellen dat het desbetreffende wapen, ten minste in de staat waarin het is teruggevonden, de huls die in het bos van Houssière is gevonden, niet heeft afgevuurd."

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 januari 1988

52

(190 replies, posted in Onderzoeksdaden)

coconut wrote:

Onderzoekers als A., V., A., R., V., F. (Namen bekend bij de auteur en Mevrouw Callebaut), waren onderzoekers met een alles behalve cleane achtergrond. Allemaal hadden zij ongehinderd toegang tot de dossiers. Tot de daders. Jaren lang. Zij hebben collega’s die wel diepgaand onderzoek wilden doen op verkeerde pistes gezet, geïntimideerd en ronduit tegengewerkt. Buiten gewerkt. (Voorbeeld: wijlen Roger Romelart). Ook hier zijn helaas veel meer voorbeelden beschikbaar.

Ik denk dat ik weet wie hier met F. bedoeld wordt. Iemand die het misdaadmilieu van de jaren 70 (en dus ook enkele Bende-verdachten) zeer goed kende, wees me jaren geleden ook in de richting van deze F. Ik had toen nog geen idee wie deze persoon was. Sindsdien zijn er wel al wat verdachte linken en verhalen naar boven gekomen. Het citaat hierboven verbaast me dus niet.

53

(4 replies, posted in 1970-1979)

Voor wie in deze zaak geïnteresseerd is, kan ik de Franse misdaadfilm La French (2014) aanraden, met de Franse Oscarwinnaar Jean Dujardin in de hoofdrol.

54

(10 replies, posted in Bewijsstukken)

Het leek me interessant om eens te kijken bij welke feiten er een auto gebruikt (of teruggevonden) werd die uitgerust werd met een gat in het dak voor een antenne. Voor zover ik kon terugvinden werd deze techniek gebruikt bij de aanslag op Vernaillen (Mazda), de roofmoord op koerier Francis Zwarts (Ford Taunus), de roofmoord op koerier Willy Pans (Renault) en de door Bouhouche als gestolen aangegeven auto van zijn echtgenote (Volvo).

Opvallend: de Renault werd achtergelaten op de plaats van de misdaad, de drie andere auto's werden op een zakdoek teruggevonden, namelijk op of aan de campus van UCL in St.-Lambrechts-Woluwe, dezelfde buurt als waar Bouhouche ook een garage (box Martine) en een appartement had onder een valse naam en René Chang jarenlang een flat huurde op vraag van Beijer.

55

(147 replies, posted in Andere Personen)

tamara wrote:

Reeds in 1973 was er sprake van een poging tot staatsgreep. De journalist die er voor het eerst over schreef ken ik persoonlijk zeer goed. De man is C. H. van de Gazet van Antwerpen. De man was in zijn jonge jaren een goede amateur bokser uit Ronse. Heeft ooit nog koning Boudewijn mogen vergezellen bij een reis om verslag uit te brengen,dus niet de eerste de beste.

Hij vertelde ooit dat de bron van dit artikel een hooggeplaatste rijkswachter was. Dus waren de staatsgreep plannen verraden door de rijkswacht, wat bewijst dat niet iedereen bij de rijkswacht corrupt was. Journalist C. H. liep na dit artikel wel altijd gewapend rond, had een wapenvergunning aangevraagd wegens bedreigingen.

Volgens het boek De bende & co van Hugo Gijsels kreeg de redactie van de Gazet van Antwerpen in november 1981 ook dreigtelefoontjes toen men begon te schrijven over de drugstrafiek in bevroren vlees. De journalist die daar toen over schreef was trouwens ook C.H. (het artikel verscheen op 3 november 1981 in de krant, om precies te zijn).

56

(14 replies, posted in 1980-1989)

Hier nog wat details over de overval uit het boek De Bende van Ponsaers en Dupont:

  • De vluchtauto was een groene Audi 100 en werd na de overval enkele kilometers verder gedumpt in de Rue de Familleureux (in de gemeente Manage) » Google Maps

  • Op 6 mei 1983, een dag voor de overval, werd de auto gestolen in Etterbeek. Diezelfde avond tipte Kaçi Bouaroudj de Bergense BOB'ers Daniel Choquet dat Adriano Vittorio van plan was om de winkel de volgende dag te overvallen. Er werd niets met deze informatie gedaan.

  • De nummerplaten die op de auto hingen werden al in 1982 gestolen in Edingen.

  • Het ging om twee overvallers en een derde man in de vluchtauto. Aangezien Vittorio niet op de robotfoto's van de overvallers leek, moet hij dus in de auto gezeten hebben als hij zelf aan deze overval deelnam. Ook Bouaroudj, die dus op voorhand wist dat de overval zou plaatsvinden, vertoonde geen gelijkenis met de robotfoto's van de overvallers.

  • De overvallers zouden een valse baard gedragen hebben. Zie deze robotfoto. Ze deden voor de overval een verkenning in de winkel en werden toen ook al gespot door een kassierster (toen vermoedelijk zonder baard).

  • Na de overval wordt Bouaroudj onder druk gezet door Choquet. De BOB'er legt hem de robotfoto's van de overval voor en eist dat hij de daders identificeert. Maar de tekeningen lijken op niemand die hij kent.

  • Een zekere Willy C. uit La Hestre zal uiteindelijk voor deze overval veroordeeld worden tot een gevangenisstraf van vier jaar. La Hestre is een deelgemeente van Manage, waar de vluchtauto werd teruggevonden.

  • Tijdens het onderzoek rond de Borains probeerde men deze overval toe te schrijven aan Vittorio en Bouaroudj.

57

(24 replies, posted in Bibliografie)

De vader van Dupont wordt al op het forum besproken. Zie deze post van Merovinger bijvoorbeeld.

58

(273 replies, posted in Speurders)

Robertvandeurnen wrote:

Et un détail qui vaut son pesant d’or s’il se révèle exact: "nous sommes restés entre une demi-heure et une heure dans le magasin à Uccle "puis Vittorio lui a demandé de l’attendre au café ‘Jacobs’ proche de ce Delhaize, "le temps pour lui d’aller rendre visite à un détective privé".

Ik vind niet meteen een café Jacobs terug. Wel een café met de naam "Jaco's", op de hoek van de Waterloosesteenweg en de Fort-Jacolaan, schuin tegenover de Delhaize.

59

(273 replies, posted in Speurders)

Django68 wrote:

De overige pistes: WNP etc ... zijn veeleer dwaalsporen.

WNP als organisatie was denk ik zwaar overroepen. Zeker gevaarlijk, maar niet zo groot en belangrijk als Libert (en anderen) altijd hebben willen laten uitschijnen via allerlei verhalen en schema's. Maar wat ik niet uitsluit is dat Bouhouche ook bepaalde leden van WNP, waar hij zelf al dan niet officieel lid van was, heeft ingeschakeld. Hij was bevriend met Lammers en Weykamp, hij gaf schietlessen aan Jean-Marie Paul net voor die een racistische moord zou plegen en Latinus had een sleutel van de auto van Al Ajjaz, dezelfde auto die gebruikt werd voor de aanslag op Vernaillen, waar Bouhouche bij betrokken zou zijn. Als Vos' hypothese dat Bouhouche in 1983 een beroep deed op Borains klopt, is de kans ook groot dat hij een beroep deed op anderen. En daar kunnen volgens mij zeker bepaalde WNP'ers bij zijn.

60

(273 replies, posted in Speurders)

Zeer interessant artikel. Als je de Borains ziet als een soort satellietbende waar Bouhouche af en toe een beroep op deed, wordt de eerste golf op veel vlakken glashelder.

De VW Santana wees ook altijd al in die richting, vond ik. Gebruikt in Maubeuge en bij Dekaise. De diefstal van de auto en zowel de aanloop naar als de nasleep van de overval op Dekaise speelden zich af in en rond Elsene, de safe-zone van Bouhouche. Ook de winkel van Dekaise was bekend terrein voor Bouhouche. Viel uit de toon: de tussentijdse overval in Maubeuge. Dat was niet het terrein van Bouhouche, maar bijvoorbeeld wel van enkele Borains. Vooral Adriano Vittorio was erg actief in de streek van Maubeuge.