11

Re: Tijdlijn: Diefstallen wapens, munitie en springstoffen

vleermuisje1971 wrote:

Ach ik heb als onnozele jongenman in de jaren zeventig geroepen in Antwerpen dat ik moest poepen. Was naast centraal station, dus zo geregeld. smile

Dan heb jij wel geluk gehad, Vleermuisje. Ik had het genoegen om in de jaren tachtig ons land te dienen (niet echt verdedigen) ... met een Vigneron als wapen en diegenen die ook zoveel geluk gehad hebben, weten wel waarover ik het heb. Dat was hetzelfde als schieten met losse flodders ... dus geen Centraal Station voor ons. sad

12

Re: Tijdlijn: Diefstallen wapens, munitie en springstoffen

vleermuisje1971 & P-51: wees blij dat je niet "pang pang pang" moest roepen tijdens oefeningen wegens kogel-tekort door besparingen. big_smile DAN zou je u pas echt onnozel voelen. big_smile 't Kan dus altijd wel erger zeker? big_smile

Non semper ea sunt quae videntur

Re: Tijdlijn: Diefstallen wapens, munitie en springstoffen

In '78 dienstplicht gelopen, met de UZI als dienstwapen. Kan me herrineren diverse diefstallen van dit gewilde wapen in Nederland. Kan me ook nog wel op zondagmorgen de vogeltjesmarkt in Antwerpen herrineren en wat daar te koop was aan wapenspul indelen.

Re: Tijdlijn: Diefstallen wapens, munitie en springstoffen

Merovinger wrote:

Ook in Nederland werd er in deze periode bij heel wat kazernes ingebroken en werden er wapens, munitie en springtuigen beroofd.

Wapenroof in kazerne vol raadsels

Bij een gewapende overval op het wachtlokaal van de Detmerskarene in het Gelderse Eefde zijn gistermorgen in alle vroegte vier karabijnen, een FAL-geweer en/dertig patronen buit gemaakt. De overval werd uitgevoerd door drie gemaskerde mannen die zich van pistolen bedienden. De wachtcommandant en drie wachten van de kazerne die niet bewapend waren; werden opgesloten in een arrestantencel.

Het onderzoek naar de overval wordt gedaan, door een 25 man tellend team van de marechaussee, dat onder leiding staat van de commandant van het district Gelderland majoor W. J. Hannesse. Volgens een woordvoerder van de marechaussee heeft het onderzoek nog geen enkel aanknopingspunt opgeleverd. „We tasten volledig in het duister. Er is nog geen enkele aanwijzing in hoeverre hier sprake was van een terroristische of een criminele actie. Vandaag worden de mensen die op wacht stonden opnieuw gehoord," aldus de woordvoerder van de marechaussee.

Het wachtlokaal werd gistermorgen omstreeks half vier overvallen. De wachten waren net teruggekkeerd van een wachtronde en hadden omwille van de veiligheid de scherpe patronen uit hun wapens gehaald. Zonder verzet te bieden lieten ze zich samen met de wachtcommandant opsluiten. Naast de wapens die in het wachtlokaal lagen namen de overvallers twee helmen en drie zaklantaarns mee. De opgesloten militairen werden gistermorgen om half acht door collega's bevrijd, die in de kazerne hadden overnacht

In de Detmerse kazerne zijn geen parate troepen gelegerd. Er zijn ondermeer een kleermakerij en een schoenmakerij van het leger in ondergebracht. Verder is er een compagnie van de infanterie gelegerd, die zich bezig houdt met het beveiligingen van speciale objecten. Volgens een woordvoerder van het ministerie van defensie is deze compagnie slechts gehuisvest in de kazerne en houden de leden ervan zich niet bezig met de beveiliging.

Op de vraag in hoeverre de discussie over het beveiligen van kazernes opnieuw zal losbarsten antwoordt men bij defensie: „Daar durven, we niets over te zeggen. De kazerne was volgens de regels bewaakt. Je kunt erover strijden in hoeverre de bewaking voldoende was, maar elke cent die je er meer voor uittrekt kost je een aantal compensatiedagen. Electronische bewaking zou het meeste effect hebben, maar dat kost miljarden."

De marechaussee heeft inmiddels contact opgenomen van de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI). Er is echter nog niet gevraagd om de steun van één van de gespecialiseerde teams van de CRI.

Bron: 26 februari 1979

Vier Apeldoorners gearresteerd - Wapens teruggevonden - Roofoverval op kazerne opgelost

De politie heeft in verband met de wapenroof in de Detmerskazerne in het Gelderse Eefde, vijf weken geleden, vier Apeldoorners aangehouden. Van drie van hen staat volgens de politie vast dat zij de overval hebben gepleegd. De vierde arrestant, de 26-jarige P. M., wordt verdacht van medeplichtigheid.

De politie vermoedt dat het motief van de overvallers is geweest, dat zij zich wilden voorzien van wapens voor andere roofovervallen. Uit de verhoren is niet gebleken dat zij deel uitmaken van een grotere organisatie.

De leiding van de overval was, aldus de politie, in handen van de 31-jarige C. B. die in 1968 een jaar in de kazerne gelegerd is geweest. De twee andere arrestanten zijn de 20-jarige J. S. en de 24-jarige J. D. De overval werd gepleegd in het weekeinde voor carnaval. De kazerne was toen nagenoeg verlaten. De vier wachten werden in een cel op het kazerneterrein opgesloten, waaruit ze bijna vier uur later werden bevrijd. De overvallers waren er inmiddels met vier karabijnen, een FAL-geweer, zaklantaarns en helmen vandoor gegaan.

Aanvankelijk kon de politie in deze zaak geen enkel spoor ontdekken. Buurtonderzoek leverde als enige houvast op dat een Amerikaanse auto was gesignaleerd. De auto bleek gestolen in Veghel, waar een in Apeldoorn gestolen auto was achtergelaten. Daaruit werd afgeleid dat de daders mogelijk uit de omgeving van Apeldoorn kwamen. Vorige week vrijdag werd de Amerikaanse auto op een parkeerplaats in Apeldoorn aangetroffen. Posten bracht de politie in contact met S. en M., die zaterdagavond werden aangehouden. In de loop van zondag werden B. en D. gearresteerd. Alle wapens, zowel de drie bij de overal gebruikte wapens als de vijf buitgemaakt wapens, konden op aanwijzing van de arrestanten worden achterhaald. Ze waren verstopt in een gestolen Mercedes die was geparkeerd in een garagebox in Apeldoorn-Noord.

Volgens de politie staat de overval in Eefde los van de beschieting die begin maart plaatsvond op drie militairen die de wacht hielden bij het militaire kamp Hooghalen bij Assen. Het onderzoek naar deze beschieting, waarbij niemand gewond raakte, zit vast.

Bron: Het Parool | 3 april 1979

Omvangrijke wapenroof uit kazerne in Vught

Uit de Frederik Hendrikkazerne in Vught is in de nacht van woensdag op donderdag een groot aantal pistolen en mitrailleurs gestolen. De buit bestaat uit zestien Uzi's, twintig pistolen, vijfentwintig oefen-Uzi's en één oefenpistool. Met de oefen-exemplaren kan echter niet worden geschoten omdat ze onklaar waren gemaakt. Ook is er geen munitie voor de wapens ontvreemd. De,dieven hebben een ruit van het wapendepot ingeslagen en vervolgens de tralies doorgezaagd zonder dat dé soldaten van de wacht hier iets van hebben gemerkt. De diefstal is pas gistermorgen door de beheerder van de wapenkamer ontdekt. Volgens de Legervoorlichtingsdienst in Den Haag ontbreekt nog elk spoor van de'daders en ook over het;motief van de.roof is niets bekend. De marechaussee neemt aan dat de wapendieven van buiten de kazerne komen maar de mogelijkheid dat de daders binnen de kazerne moeten worden gezocht, wordt ook niet uitgesloten.

Bron: Nieuwsblad van het Noorden | 13 februari 1981

Beveiliging wapendepot Vught gebrekkig - Gestolen wapens zijn zo weer te gebruiken

De lading „oefenwapens" die deze week is gestolen uit ' een legerkazerne in Vught, kunnen met een eenvoudige ingreep weer schietgereed worden gemaakt. Volgens de Legervoorlichtingsdienst waren 26 van de in totaal 62 buitgemaakte wapens „onschadelijk", omdat de slagpin eruit was gehaald. Maar wapenexperts beweren dat deze „onschadelijkheid" niet definitief is.

De marechaussee tast nog volledig in het duister omtrent de daders van de gigantische wapendiefstal uit de Frederik Hendrikkazerne in het Brabantse Vught. De inbrekers verschaften zich toegang tot het depot door een ruit te vernielen en tralies door te zagen.

De daders moeten, volgens een woordvoerder van de legervoorlichtingsdienst, op de hoogte zijn geweest van de situatie rondom het bewaakte terrein. Dit gegeven bemoeilijkt tevens het onderzoek: jaarlijks worden in het centrum zon zes- tot achtduizend soldaten opgeleid. In 1976 waarschuwde een auditeur-militair, bij de behandeling van een voor de krijgsraad dienende zaak van wapendiefstal, al voor de gebrekkige beveiliging van wapendepots in het leger. Toen stonden drie militairen terecht voor diefstal van vier UZI'S en twee pistolen uit de Koning Willem I kazerne in Den Bosch.

De legerwoordvoerder noemt de Vughtse kazerne „een goed afgesloten gebouw". Welke voorzieningen er waren getroffen om diefstal tegen te gaan kon hij echter niet meedelen. De laatste wapendiefstal in het leger dateert van twee jaar geleden. Toen werden bij een gewapende overval op het wachtlokaal van de Detmerskazerne in het Gelderse Eef de vier karabijnen en een FAL-geweer buitgemaakt. De later opgespoorde daders van deze wapenroof bleken ex-dienstplichtingen te zijn, die een tijd lang in de betrokken legerplaats hadden gediend.

Bron: Het vrije volk: democratisch-socialistisch dagblad | 14 februari 1981

Achttien mitrailleurs en 17 pistolen Grote wapendiefstal uit kazerne in Steenwijk

Uit een wapenkamer van de Johan van de Kornputkazerne in Steenwijk zijn in de nacht van woensdag op donderdag 28 pistoolmitrailleurs (Uzi's) en 17 Browning-pistolen gestolen. Er is geen munitie ontvreemd.

Deze wapendiefstal, die pas nu bekend is gemaakt door het Defensie, is een van de grootste in ons land na de Tweede Wereldoorlog. De Legervoorlichtingsdienst in Den Haag zegt over de toedracht alleen te kunnen meedelen dat de deur, naar de wapenkamer is geforceerd. De kazerne in Steenwijk staat aan een verkeersweg (Meppelerweg) en de achterkant van het militaire complex grenst aan weilanden. Het geheel is omgeven met een Kek.

Over de identiteit, motieven en het aantal mensen dat bij deze wapenroof betrokken is kan Defensie op dit moment nog niets meedelen. De diefstal van wapens uit kazernes is de derde binnen een jaar. Ze zijn gepleegd in Vught (16 Uzi's, 21 pistolen) en in Schaarsbergen (6 Uzi's, 2 FAL-geweren en een klein soort Bazooka).

Bron: Nieuwsblad van het Noorden | 22 januari 1982

Dieven door afrastering naar binnen Grote wapenroof uit kazerne Steenwijk

De defensie-autoriteiten in Nederland zijn gistermorgen opnieuw opgeschrikt door een brutale nachtelijke wapenroof, ditmaal uit de Johan van de Kornputkazerne in Steenwijk. Het is de derde grote wapendiefstal binnen een jaar. Woordvoerders van het ministerie hulden zich vanochtend in een grimmig stilzwijgen over de roof, die één van de grootste wapendiefstallen van na de oorlog in ons land wordt genoemd. De buit, waarmee de dieven onopgemerkt via de achterzijde van het kazernekomplex verdwenen omvat 28 pistool-mitrailleurs van Israëlische makelij (Uzi) en 27 Browning-pistolen. Bijbehorende munitie werd niet ontvreemd.

De Koninklijke Marechaussee van de brigade in de kazerne te Havelterberg is in de loop van gisteren een groot buurtonderzoek begonnen met medewerking van rechercheurs van de Steenwijker gemeentepolitie. Men heeft geen idee in welke kring de wapendieven moeten worden gezocht en wat hun motieven zouden kunnen zijn. De autoriteiten hebben de roof tot gisteravond laat geheim proberen te houden.

Voorzover bekend zijn de dieven het kazerneterrein binnengedrongen via de achterzijde van het aan de Meppelerweg liggende landmachtkomplex. Zij maakten een gat in de afrastering en wisten de administratieve afdelingen te bereiken, waar een sleutel van de wapenkamers werd aangetroffen. In militaire kringen wordt aangenomen dat bij de spectaculaire roof tenminste vier man betrokken moeten zijn geweest. Eerdere wapendiefstallen vonden plaats uit kazernes in Vught en Schaarsbergen.

Bron: Leeuwarder Courant: hoofdblad van Friesland | 22 januari 1982

Alle wapens terecht - Zes arrestaties na wapenroof in Steenwijk

De Marechaussee heeft gisteravond zes arrestaties verricht in verband met de diefstal uit de Johan van de Korputkazerne in Steenwijk, in de nacht van 20 op 21 januari. Alle vuurwapens zijn terecht. De buit bedroeg 28 Uzi-pistoolmitrailleurs, en 17 pistolen, en is opgespoord door een gezamenlijke actie van het rechercheteam van de Marechaussee in Overijssel, de gemeentepolitie van Katwijk en de rijkspolitie in Den Haag.

De arrestaties zijn verricht in Katwijk en Noordwijkerhout. Onder de arrestanten is een ex-militair die gelegerd is geweest in Steenwijk. Van politieke of terroristische doelstellingen is volgens het ministerie van Defensie niets gebleken.

Bron: Nieuwsblad van het Noorden | 30 januari 1982

Militair betrokken bij wapendiefstal

Een dienstplichtige militair is de sleutelfiguur geweest in een omvangrijke wapendiefstal, vorige week, uit de Dumoulin kazerne in Soesterberg. De Koninklijke Marechaussee heeft in samenwerking met de politie in Den Haag en het recherche bijstandsteam van de provincie Utrecht vier arrestaties verricht, waaronder de soldaat.

Slechts 14 UZI pistool mitrailleurs zijn in de woning van één van de vier verdachten teruggevonden. De rest van de verdwenen wapens, zeven UZl's en acht pistolen zijn nog spoorloos.. Een woordvoerder van de marechaussee verklaarde gisteren dat nog meer arrestaties worden verwacht. De wapens waren mogelijk bestemd voor de verkoop ten behoeve van criminele doeleinden. Politieke achtergronden voor de wapenroof zijn tot nu toe uit het onderzoek nog niet gebleken. De verdachten voor de verbazingwekkende diefstal uit de kazerne zijn daarbij geholpen door de 20-jarige dienstplichtige landmachtmilitair. Hoe de diefstal precies in zijn werk is gegaan, wilde de marechaussee nog niet meedelen.

Bron: De Telegraaf | 6 mei 1983

Re: Tijdlijn: Diefstallen wapens, munitie en springstoffen

Mooi overzicht, daarmee ook aangevende dat het niet specifiek Belgisch probleem was. Als aanvulling de Molukse problemen jaren zeventig, die bewaking van militaire objecten extra noodzakelijk maakte.

Re: Tijdlijn: Diefstallen wapens, munitie en springstoffen

Grootste roof van springstof in ons land – 815 kg explosieven weg uit steengroeve

Onbekenden hebben zondagnacht 815 kg explosieven ontvreemd in een steengroeve te Ecaussines, tussen Nijvel en Bergen. Dat is meteen de grootste roof van die aard in ons land. Met zo een lading kan gemakkelijk een hele straat de lucht in gaan.

Eigenaardig is wel dat de rovers – terroristen of misdaadprofessionelen? – de slaghoedjes om de springstof tot ontploffing te brengen te Ecaussines hebben gelaten. Zijn ze die vergeten of hadden zij ze niet nodig?

De diefstal te Ecaussines is pas dinsdag bekend geraakt maar gebeurde tijdens het weekeinde. Hij is de zoveelste in het rijtje na die van een gelijkaardige maar bescheidener roof van explosieven in een steengroeve te Esneux, een wapenroof te Vielsalm en de ontvreemding van legermunitie op de basis van Florennes.

Alhoewel ook in kringen van het gerecht verbanden worden gezocht tussen deze reeks diefstallen, weigert men voorlopig elke informatie, zeker wat betreft de recente diefstal te Ecaussines. Ook de directie van de steengroeve Scoufflenil, waar de recentste roof gebeurde, onthield zich dinsdag van alle commentaar. Toch slaagden wij erin het verloop van de gebeurtenissen weer samen te stellen.

Beroepswerk

De steengroeve van Ecaussines werd vorige maand, mei, reeds tweemaal door onbekenden bezocht. Telkens werd getracht de poorten, die toegang geven tot de explosieven, open te breken. Een eerste keer hadden de dieven blijkbaar niet voldoende zwaar materiaal bij om te slagen in hun poging. Een tweede keer werden ze gestoord door arbeiders die terug aan de slag gingen.

De derde keer, afgelopen zondag, was het blijkbaar wel raak. De dieven, die ten minste met zijn drieën moeten geweest zijn, hebben de sloten van de twee eerste deuren laten springen. Nadat ze daar waren in geslaagd, werd de derde deur, die gepantserd was, met een snijbrander aangepakt. De elektriciteit die ze daar voor nodig hadden, werd afgetapt van een nabije pyloon. Een en ander wijst duidelijk op specialistenwerk, mogelijks terroristen of een perfect georganiseerde bende die verkopers op de zwarte markt bevoorraadt.

Men is er nog niet achter gekomen hoe de rovers ter plaatse zijn geraakt. Wel neemt men aan dat zij zich verplaatsten met een bestelwagen. De bende moet erg goed op de hoogte geweest zijn van de plaats waar de munitie van de steengroeve zich bevond, want die ligt op een eenzame plaats die moeilijk te bereiken is.

Bron: Het Laatste Nieuws | 6 juni 1984

Re: Tijdlijn: Diefstallen wapens, munitie en springstoffen

Ben wrote:

Een lijst van diefstallen van wapens, munitie en springstoffen:

  • 14 December 1974: Rijkswachtkazerne Etterbeek, diefstal van pistolen en munitie » Forum

  • 1 Mei 1981: Rijkswachtkazerne Etterbeek, diefstal van een Jet-radio » Forum

  • 7 Mei 1981: Rijkswachtkazerne Erpe-Mere, diefstal van wapens en munitie » Forum

  • 26 Juni 1981: Steengroeven Beez-sur-Meuse en Gourdinne, 52,5 kilo springstof

  • 29 Juni 1981: Steengroeve in Walcourt, 30 kilo springstof

  • 24-26 September 1981: uit een spoorwegwagen Herstal-Zeebrugge: 3.975 patronen 9mm parabellum.

  • 31 December 1981: Rijkswachtkazerne Etterbeek, diefstal van wapens en munitie » Forum

  • 15 Januari 1982: Rijkswachtkazerne Etterbeek, diefstal met geweld van drie wapens » Forum

  • 14 Augustus 1982: Politie Gent, 13 dienstpistolen FN kal. 7.65 » Forum

  • 27 Juni 1983: in de kazerne te Leopoldsburg: 74 defensieve granaten.

  • 19 Maart 1984: in het munitiedepot van Florennes: 193 obussen (de zogenaamde affaire John Wood) » Forum

  • 13 Mei 1984: Kazerne Ardeense Jagers in Vielsalm, diefstal van een aantal wapens » Forum

  • 18 Mei 1984: In de steengroeve te Comblain-au-Pont, 21 kilo springstof

  • 4 Juni 1984: In de steengroeve te Ecausinnes: 815 kilo springstof (op verschillende momenten maakten CCC, RAF en Action Directe hiervan gebruik).

  • 30 September 1985: In een militair voertuig te Aarlen: 40 granaten.

  • Tussen 30 Augustus 1985 en 28 november 1985: Bij Cockeril Sambre, 2 obussen van 25mm.

  • 10 Juli 1986: Bij politie [Gemeente onleesbaar], 2 riot guns.

  • 27 Augustus 1986: in steengroeve te Ciney, 1.5 kilo springstof.

Met die tijdlijn te bekijken valt er mij nu wel iets op. Vermoedelijk gaat het om toeval en betekent dit niets, maar als je goed naar de data kijkt van deze diefstallen dan is er vast te stellen dat er geen enkele diefstal gebeurd is terwijl Michel Libert in de cel zat. Libert zat in de cel van 13 september 1983 tot 24 januari 1984.

Re: Tijdlijn: Diefstallen wapens, munitie en springstoffen

Ben wrote:

Het gewezen WNP-lid, die Michel Libert beschuldigd als reus van de Bende van Nijvel, verklaart dat er in opdracht van Libert ook werd ingebroken in de kazerne van Lombardsijde (diefstal van een reeks militaire spullen zoals vesten en rugzakken) en de kazerne van Oostende (blanco documenten waarmee iemand toegang kreeg tot alle Belgische militaire kazernes).

Merovinger wrote:

Vermoedelijk gaat het om toeval en betekent dit niets, maar als je goed naar de data kijkt van deze diefstallen dan is er vast te stellen dat er geen enkele diefstal gebeurd is terwijl Michel Libert in de cel zat. Libert zat in de cel van 13 september 1983 tot 24 januari 1984.

Omdat Michel Libert hiervoor tijdens die periode geen opdrachten (of ordres de missions) kon geven/uitschrijven?

19

Re: Tijdlijn: Diefstallen wapens, munitie en springstoffen

Ben wrote:
  • 26 Juni 1981: Steengroeven Beez-sur-Meuse en Gourdinne, 52,5 kilo springstof

Paul Ponsaers vermeldt dit feit ook in zijn boek 'Loden jaren' maar volgens dit boek werden de feiten pas in september gepleegd. Een fout van Ponsaers?

Gedurende het weekend van 26 op 29 september 1981 vinden twee diefstallen van explosieven plaats in groeven, respectievelijk in Beez-sur-Meuze en in Gourdinne. (...) De feiten worden nooit opgehelderd, maar de speurders houden er wel degelijk rekening mee dat de springstof gebruikt werd bij een aanslag op een wagen van de BOB op 11 oktober 1981.

Bron: Loden jaren | Paul Ponsaers

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Tijdlijn: Diefstallen wapens, munitie en springstoffen

Ik ken niets van munitie. Wat zou volume + gewicht zijn van deze buit?

24-26 September 1981: uit een spoorwegwagen Herstal-Zeebrugge: 3.975 patronen 9mm parabellum.