Ik vind deze post van Leo bijzonder toepasselijk om te gebruiken als inleiding. De ongeziene brutaliteit waarmee de Bende van Nijvel toesloeg doet menig wenkbrauwen fronsen; het is meer dan barbaars om vrouwen en kinderen neer te schieten terwijl ze door hun daders recht in de ogen worden gekeken. Het daarbij gepaard gaande leedvermaak is bijzonder hard!

Ik kan me voorstellen dat je als Bende van Nijvel-dader uit de eerste golf niet akkoord kunt gaan met de intrieste wijze waarop men in 1985 te werk ging. Er zijn geruchten die beweren dat 1985 diende om de daders uit 1982 en zelfs 1983 in de hand te houden. Toegegeven, ik zou mijn bendefeit als Bende van Nijvel-dader van een eendenroer uit 1982 ook niet bekennen indien dit me onvoorwaardelijk koppelt aan de laffe moorden van vrouwen en kinderen uit 1985. Briljant is het wel, maar het bezorgde de logistieke bovenlaag wel een denkvraag: waar vindt men mannen en vrouwen die in staat zijn zulke mensonwaardige overvallen te plegen? Mannen en vrouwen die genieten van de gruwel en die er in kunnen vertoeven en er zelfs op kicken?

Als men het eerste beste boek rond huurlingen erbij neemt herkent men snel brutaliteiten die sommige huurlingen pleegden in hun buitenlandse expedities. Ludo De Witte heeft een fascinerend boek geschreven dat zeker een aanrader is: “Huurlingen, geheime agenten en diplomaten”. Men hoeft zelfs niet ver te zoeken: op deze site staat het artikel “De Bende van Nijvel - Huurlingen uit Katanga?" geschreven door mijn immer gewaardeerde vriend René De Witte. Huurlingen verdienen ook een topic waarin men algemeen kan discussieren, artikels toevoegen, foto’s plaatsen enz. Men mag ook niet over het hoofd zien dat huurlingen mondiaal in contact kwamen met buitenlandse veiligheidsdiensten enz. In de kantlijn wil ik er wel nog bij zeggen dat ik niet van mening ben dat elke huurling in staat is tot gruwelijkheden.

Voorbeelden van huurlingen die al beschreven werden op het Bende van Nijvel-forum:

2

Mr. Vandeurnen, van een betrouwbare vriend kreeg ik onlangs een lijst toegestuurd met huurlingen die dienden in de Congo van de jaren '60/'65. Om de gruwel van die strijd te onderlijnen en waarom huurlingen tot alles in staat waren om te voorkomen wat collega's van hen overkwam! Doodsoorzaak: Opgegeten door de Baluba stam! ... Gruwel brengt gruwel teweeg, zeker onder stress/drug omstandigheden.

3

Marco vanden Eynde? Dat intrigeert, ik vind het niet zo snel terug.

Ik dacht van wel, maar nu twijfel ik, vindt het niet direct terug.

5

Een citaat uit het boek van Ludo de Witte over de moord op Lumumba dat het werk van huurlingen in Katanga tijdens de Congo-crisis typeert. Het lijkt me relevant binnen het onderwerp van dit topic:

(...) De dreiging vanuit Leopoldstad en de ontluikende Baluba-opstand tegen de secessie in augustus 1960 noodzaakten het regime [van Moïse Tshombe] er al vlug toe huursoldaten in dienst te nemen. Om het gedrag van de huurlingen in Katanga te typeren, citeert Vandewalle een Belgisch commandant van huurlingen die in Mexico in de jaren 1864-1867 actief waren: "Ze stelen, ze verkrachten, ze plunderen. Maar het zijn soldaten."

Bij de huurlingen zaten lui van diverse pluimage. Sommigen waren ter plekke aangeworven, zoals ex-colons die waren weggevlucht uit nationalistische gebieden en erop gebrand waren om zo snel mogelijk aan de herovering te beginnen. Anderen waren dan weer echte huursoldaten: vooral ex-militairen uit het Vreemdelingenlegioen of gewezen militairen uit de legers van het vroegere Britse rijk, vooral uit Zuid-Afrika. Een minderheid waren fascisten, al dan niet oudgedienden van Mussolini of Hitler. Ze werden meestal ingezet voor de omkadering van de troepen en de bediening van zwaar wapentuig. Verder waren er vier homogeen blanke pelotons opgericht. Ze waren samengesteld uit Zuid-Afrikanen, werden geleid door Britse officieren, en werden ingezet voor bijzondere opdrachten.

Bron: De Moord op Lumumba | Ludo de Witte

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

6

Er werd me deze week nog deze informatie over de band tussen huurlingen en officiële Belgische diensten:

De Belgische regering is altijd hypocriet geweest ivm de huurlingen. Huurlingen zullen bevestigen dat vlak na de onafhankelijkheid van Congo [in 1960] Belgische huurlingen medisch gekeurd werden door een geneesheer van de Rijkswacht. Er zijn tevens verhalen dat sommige beroepsmilitairen zijn gedeserteerd uit het leger om als huurling te gaan vechten en vervolgens, zonder enige straf voor hun desertie, terug als beroepsmilitair werden aangenomen. Na de zomer van '61, toen de VN alle huurlingen had gearresteerd, vertrokken de Belgische huurlingen niet meer vanuit Melsbroek maar via Parijs naar Congo.

René Haquin, de gewezen onderzoeksjournalist van Le Soir, schreef zelfs dat de Belgische staatsveiligheid betrokken was bij de rekrutering van huurlingen in 1968. Maar het beste bewijs dat rijkswacht, leger en huurlingen met elkaar in contact stonden is 'La Renaissance': het café van de gewezen huurling Charles Massy dat op slechts enkele tientallen meters van het Brusselse politiebureau was gelegen. Hier kwamen in de jaren '70 en '80 regelmatig huurlingen over de vloer en werden gegevens uitgewisseld over rekrutering. Er is zelfs sprake van illegale wapenhandel. Een buurman van Charles die elke dag zijn koffie in het café ging drinken, zag met eigen ogen dat er officieren van de rijkswacht en het leger op bezoek kwamen en sprak zelfs over geheime vergaderingen met extreem rechtse figuren.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube